Derse Kayıt / Kayıt Yenileme
Derse kayıt işlemi nasıl yapılır?
Derslere yazılım ve kayıt yenileme işlerinin tümünden öğrenciler sorumlu olup, bu işlemleri kendileri yapmakla yükümlüdürler. Öğrenci, her yarıyılın başlamasından önce, akademik takvimde belirtilen sürelerde varsa harç borcunu ödedikten sonra interaktif olarak danışman öğretim elemanının denetiminde alacağı dersleri seçer ve seçmiş olduğu dersleri danışmanına onaylatır.
Üniversiteyi Yeni Kazanan Öğrenciler Ders Kaydını Ne Yapacak?
Üniversiteyi kazanarak kesin kaydını yapan öğrencilerin ders kayıtlarını kendileri yapacaktır. Danışman öğretim elemanının denetiminde alacağı dersleri seçer ve seçmiş olduğu dersleri danışmanına onaylatır. (İlahiyat Hazırlık Okuyan Öğrenciler Hariç)
Ders ekleme-bırakma işlemi nasıl yapılır?
Öğrenci, almak zorunda olduğu dersler hariç olmak üzere, akademik takvimde belirtilen ders ekleme-bırakma haftasında danışmanının onayıyla, aşağıdaki işlemleri yapabilir:
a) Alması zorunlu iken almamış olduğu bir dersi alabilir,
b) Alması zorunlu olan bir ders ile çakışan herhangi bir dersini değiştirebilir,
c) Dersin açılması için zorunlu olan asgari öğrenci sayısı şartının sağlanmaması dolayısıyla kapanan dersin yerine yeni bir ders seçebilir.
Bir yarıyılda en fazla kaç saat derse kayıt yapılabilir?
Önceki yarıyıllardan devamsız olduğu derslerle birlikte haftalık en fazla kırk beş ders saati ders alabilir. Öğrenci, öncelikle tekrar edecekleri derslere kayıt yaptırmak zorundadır. Bu dersler farklı dönemlerden ise en alttaki dönemlerden başlamak şartı ile bulundukları döneme ait derslere kayıt yaptırmak zorundadırlar.
Hangi koşullarda ders tekrarı yapabilirim?
Bir ders için FD, FF, FG, DZ, K harf notuna sahip öğrenciler o dersten başarısız sayılır ve dersi tekrar ederler.
"DD ve DC" li notların durumu nasıl değerlendirilecek?
Geçme notu altmış olduğundan dolayı "DD ve DC" notu olan derslerden başarısız sayılıyorsunuz.
Üst yarıyıllardan ders alınabilir mi?
Bir üst yarıyıl ve/veya yıldan ders alabilmesi için, tekrar dersi olmayan ve GANO’su en az 3.00 olan öğrenciler, bir yarıyılda/yılda ön koşulu olmayan üst yarıyıl/yıldan en fazla 10 AKTS’lik, yaz okulunda ise azami 16 AKTS’lik ders alabilirler.
Belirtilen sürede derse yazılma işlemlerini yapamadım, nereye başvurmalıyım?
Ders kaydı, akademik takvimde belirtilen kayıt süresi içinde yapılır Süresi içinde kayıtlarını yaptırmayan veya yenilemeyen öğrencilerin, ders kayıtlarının ekle-çıkar süresi bitiş tarihinden itibaren iki hafta içinde beyan etmeleri şartıyla, mazeretlerinin haklı ve geçerli olduğu ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde kayıtları yenilenir. Derslerin başlamasından itibaren ders kaydı için geçirilen süre devamsızlıktan sayılır. Ders kaydı yaptırılmayan dönem öğretim süresine dâhildir.
Kayıt yaptığım derslerde değişiklik yapmak istiyorum ne yapmalıyım?
Danışman sizin yaptığınız kayıtları onayladıktan sonra Ekle-Çıkar haftası dışında sizin bir işlem yapmanız mümkün değildir. Yapmış olduğunuz yanlış ders kaydını Ekle-Çıkar haftası içinde düzelterek ders kaydınızı tekrardan danışman hocanıza göndermeniz ve danışman hocanız ile onaylatmanız gerekiyor. Bu konuda danışmanınızla irtibata geçmelisiniz.
Derse kayıt süresi dışında kayıt yapılan derslerde değişiklik yapmak istiyorum ne yapmalıyım?
Derse Kayıt / Ders ekle-sil günlerinden sonra hiçbir şekilde öğrencinin üzerine ders eklemesi ve ders silinmesi işlemi yapılmaz. Öğrenci, süresi içinde almadığı veya kayıt yapmadığı derslere devam edemez ve bu derslerin sınavına giremez.
Bir yarıyıl kayıt yenilemeyen öğrencinin izleyen yarıyılda öğrencilik hakkı devam eder mi?
Kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar. İzleyen yarıyılda ise kaydını yenilediği takdirde öğrencilik hakları devam eder.
Ders devam çizelgesinde ve sınav listesinde isim görünmüyorsa ne yapılmalıdır?
Bu konuda birçok olasılık olabilir, örneğin ders kayıt yapılmamış olabilir, ilgili dersi bir başka hoca veriyor olabilir. Durumu en kısa zamanda biriminiz öğrenci işlerine /Bölüm Başkanlığınıza bildirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ders kayıtları haftası dışında herhangi bir işlem yapılamaz.
Harcımı yatırdım ve derslerimi interaktif ortamda seçtim. Derse kaydım yapılıp tüm işlemlerim bitmiş midir?
Öğrencilerin her yarıyıl kayıt olacağı dersleri akademik takvimde belirtilen sürelerde interaktif olarak dersleri seçerek danışman onayına gönderdikten sonra danışman hocası ile birlik ders kaydını onaylar ve onay sonrasında çıktıları imzalayarak ders kayıt işlemi tamamlar.
Dersler - Ders Başarı Durumu
Ders programları ve ders içerikleri ile ilgili sorunlarımı nerede çözebilirim?
Kayıtlı olunan akademik birime (bölüm başkanlığı/öğrenci işleri) müracaat edilecektir.
Dersler, sınavlar , notlar ve diğer sorunlarım için nereye başvur malıyım?
Kayıtlı olunan akademik birime (bölüm başkanlığı/öğrenci işleri) müracaat edilecektir.
Derse Kayıt/Kayıt yenileme, ara, yarıyıl sonu, bütünleme ve tek ders sınav tarihlerini kim belirliyor?
Üniversitemiz Senatosu tarafından kabul edilen akademik takvimde kayıt yenileme, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı ve tek ders sınav tarihleri belirtilir. Ara sınav ve mazeret sınavı tarihleri ilgili birimlerce belirlenerek öğrencilere duyurulur.
Dersin başarı durumu neye göre belirlenmektedir?
Öğrencilerin derslerdeki başarı durumları, mutlak değerlendirme sistemine göre hesaplanır. Öğrencilerin girdikleri sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Ders geçme notu en az 60’tır. Bir ara sınav yapılması durumunda ara sınavın başarı notuna etkisi %40’tır. Birden fazla ara sınav ve/veya diğer faaliyetlerin yapılması durumunda bu sınav ve faaliyetlerin başarı notundaki toplam etkisi %40’tan az ve %70’ten çok olamaz. Öğrencinin bir dersten geçebilmesi için yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavından en az 50 puan alması zorunludur. Bu notu alamayan öğrenci, dersin ortalaması ne olursa olsun başarısız sayılır. Küsurlu notlar en yakın tam sayıya çevrilir.
Akademik başarı ortalamalarında YANO ve GANO ne anlama gelmektedir?
YANO: Bir yarıyıla/yıla ait YANO hesabı için, sadece o yarıyıla/yıla ait dersler
GANO: En az iki yarıyılın veya bir yılın ortalamasını
GANO hesabı için, öğrencinin almış olduğu tüm dersler göz önünde tutulur. Tekrarlanan derslerde alınan en son başarı katsayısı kullanılır. Kayıtlı bulunulan yarıyıl/yıl sonu itibariyle YANO veya GANO belirlenirken öğretim programında belirtilen alınmamış dersler ortalama hesaplarına katılmaz.
Akademik başarı not ortalaması nasıl hesaplanır?
Öğrencilerin başarı durumları, bitirdikleri yarıyılda almış oldukları derslere ait YANO ve almış oldukları tüm dersler için hesaplanan GANO ile izlenir. Yıl düzeninde eğitim-öğretim yapan birimlerde, YANO/GANO hesaplarında yarıyıl yerine yıl esas alınır. Bu ortalamalar; harfli başarı notlarının, her birinin karşılığı olan başarı katsayılarının, o dersin kredisi ile çarpılarak bulunan sayıların toplamının, aynı derslerin kredi toplamına bölünmesiyle elde edilir.
Yarıyıl içinde bir dersin ne kadarına devam etmek zorundayım?
(1) Öğrencinin teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine, yabancı dil ve Türkçe hazırlık programlarında en az %85’ine devam etmesi gerekir. Aksi halde öğrenci ilgili derse devam etmemiş sayılır; yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavlarına alınmaz ve başarısız olarak değerlendirilir. Bu sınavlara girmiş olsa dahi sınavı iptal edilir. Öğrencilerin devam durumları, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir. Devamsızlıkları nedeniyle başarısız sayılan öğrencilerin listesi, yarıyıl veya yılın son haftası içinde ilan edilir. Devam çizelgeleri dersi veren öğretim elemanı tarafından iki yıl süre ile muhafaza edilir.
(2) Öğrenciye eğitim-öğretimine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi imkânların doğması halinde ilgili yönetim kurulunun kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile izin verilebilir. İzinli olunan süre normal öğrenim süresinden sayılmaz.
(3) Kültürel ve sportif faaliyetlere Üniversite adına katılacaklar ile yurt içi ve yurt dışında yarışmalara ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler, görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için mazeretli ve izinli sayılırlar
Bir dersin başarı notunun dönüştürüldüğü harfli başarı notu ve katsayısı nedir?
Katsayı, harf notu karşılıkları ve anlamı ile mutlak değerlendirme sistemindeki not aralıkları aşağıda belirtilmiştir:
(3) Harfli başarı notlarına ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:
a) AA, BA, BB, CB, CC, G, S başarılı harf notlarıdır,
b) FD, FF, FG, DZ, K başarısız harf notlarıdır,
c) FG: Derse devam ve uygulama ile ilgili koşulları yerine getirdiği halde, yarıyıl/yılsonu sınavına girmeyen öğrencilerin ilgili dersleri için kullanılır ve öğrenci o dersten başarısız sayılır.
d) DZ: Derse devam ve uygulama ile ilgili koşulları yerine getiremediği için yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavına girme hakkı olmayan öğrencilerin ilgili dersleri için kullanılır ve öğrenci ilgili dersten başarısız sayılır.
e) S: Öğrencilerin başka birimlerden transfer etmiş olduğu, ilgili yönetim kurulu tarafından başarılı kabul edilen derslere verilir. Bu tür derslerin kredisi, öğrencinin tamamlamakla yükümlü olduğu toplam krediye sayılır. Ayrıca S notu muafiyet sınavı sonucu başarılı olunmuş muaf olunan derslere verilir.
Üniversitenizde hangi not sistemi kullanılmaktadır?
Üniversitemizde 4'lük (dörtlük) not sistemi kullanılmaktadır.
4'lük sistemdeki not ortalamamın 100'lük sistemdeki karşılığını nerden öğrenebilirim?
Üniversitemizde 4'lük Sistemdeki Notların 100'lük Sistemdeki Karşılıkları için Yükseköğretim Kurulu'nun aşağıdaki linkinde mevcuttur. https://oyp.yok.gov.tr/Documents/Anasayfa/4lukSistem.pdf
Kayıt Dondurma, Yatay Geçiş, DGS
Kayıt dondurma yapılabilir mi?
Öğrencilerin kayıtları, belgeleyecekleri önemli ve haklı sebeplerinin bulunması hâlinde, ilgili birim yönetim kurulu kararı ile azami bir yıla kadar kayıt dondurulabilir ve bu süre kanuni öğrenim süresine eklenir. Yeni öğrenciler, ancak üniversiteye kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra kayıt dondurma başvurusunda bulunabilirler.
Kayıt dondurmak için ne zaman başvurmalıyım?
Kayıt dondurma başvurularının yarıyılın/yılın başlangıcından itibaren öğrenim görmekte olduğunuz akademik birime bir ay içinde yapılması gerekir.
Geçerli mazereti olan öğrenci, en fazla ne kadar kayıt dondurabilir?
Öğrenciler, azami bir yıla kadar kayıt dondurulabilir.
Kayıt dondurduğum döneme ait katkı payını yatırmalı mıyım?
Kayıt dondurma süresi içinde katkı payı/öğrenim ücreti alınmaz.
Hangi durumlarda öğrencinin kaydı silinir?
İlgili birimin yönetim kurulu kararıyla, aşağıdaki durumlarda, öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir ve kayıtları silinir:
a) Öğrencinin, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre Üniversiteden çıkarma cezası alması,
b) Öğrencinin kendi isteği ile kaydının silinmesini yazılı olarak istemiş olması,
c) Öğrencinin öngörülen kayıt kabul koşullarını yerine getirmediğinin veya sunduğu belgelerin ve verdiği bilgilerin yanlış veya eksik olduğunun sonradan anlaşılması. Söz konusu şahıslara verilen diploma dâhil tüm belgeler iptal edilerek haklarında gerekli kanuni işlem yapılır.
d) Azami süreler içerisinde mezun olunmaması durumunda ek süre hakkı kazanmayan öğrencilerin kayıtları silinir.
Kendi isteğimle kaydımı sildirmek istiyorum, hangi işlemleri yapmalıyım?
Kendi isteği ile ayrılmak istenmesi durumunda öğrenci Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına dilekçe ile başvuruda bulunur veya dijital ortamda ilişik kesme işlemlerini ilgili sistem üzerinden yürütür.
Adres ve / veya telefon bilgilerimin değişmesi durumunda ne yapmalıyım?
Öğrenci bilgi sisteminden adres ve telefon bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
Akademik danışman kimdir, bana ne yararı olur?
Öğrencilerin eğitim öğretim, kişisel ve yönetimle ilgili sorunlarının çözümüne yardımcı olmak üzere, öğretim yılı başlamadan önce bölüm başkanlıklarının önerisi ve ilgili birim yönetim kurullarının kararıyla öğretim elemanları arasından akademik danışmanlar görevlendirilir.
Üniversitenize nasıl yatay geçiş yapabilirim?
Yatay geçişler, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılmaktadır. Söz konusu yönetmelik kapsamında iki şekilde yatay geçiş yapılmaktadır.
1) Başarı Durumuna Göre Yatay Geçiş: Önlisans programları için yılda iki kere (birincisi Ocak ayında ikincisi ise Temmuz-Ağustos ayları içerisinde), Lisans programları için ise yılda bir defa (Temmuz-Ağustos ayları içerisinde), yapılmaktadır. Öğrencinin;
a) Kayıtlı olduğu kurumdaki bütün derslerini alıp, sınavlarını başarmış olması gerekir.
b) Kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4’lük sistem için en az 2.00 ve 100’lük sistem için en az 60 olması gerekir.
c) Disiplin cezası almamış olması gerekir.
d) Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 80 olması gerekir.
2) Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş: Önlisans ve Lisans programları için yılda iki kere (birincisi Ocak ayında ikincisi ise Ağustos ayı içerisinde) yapılmaktadır. Öğrencinin merkezi yerleştirme puanının, geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
Yatay geçiş kontenjanlarınızı, başvuru tarihlerinizi ve başvuru koşullarınızı detaylı olarak nasıl öğrenebilirim?
Yukarıda belirtilen aylar içerisinde Üniversitemiz web sayfasından öğrenebilirsiniz.
Dikey Geçiş ile Üniversitenizde öğrenim görmek mümkün mü?
Üniversitemiz dikey geçiş yolu ile öğrenci kabul etmektedir. Kontenjanlar ve puanlarla ilgili bilgileri ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzundan takip edebilirsiniz.
Dikey Geçiş ile yerleşirsem Üniversitenizde hangi sınıftan başlarım?
DGS ile yerleşen öğrencilerin bölüm tarafından daha önce aldığı derslerin intibakı yapıldıktan sonra hangi sınıftan öğrenimine başlayacağına Iğdır Üniversitesi Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesine göre bölüm tarafından karar verilir.
Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programınız var mı?
Üniversitemizde özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden Güzel Sanatlar Fakültesi lisans programları bulunmaktadır.
Mezuniyet, Diploma, Kimlik Kartı
Mezun olabilme koşulları nelerdir?
Bir öğrencinin mezun olabilmesi için kayıtlı olduğu diploma programının bütün derslerini başarması ve mezuniyet derecesinin en az 2.00 olması gerekir.
GANO su 2.00'nin altında olan öğrenciler mezun olabilir mi?
GANO su 2.00'nin altında olan öğrenciler mezun olamazlar.
Lisans öğreniminde kayıtlı olan bir öğrenci hangi durumda ön lisans diploması almaya hak kazanır?
Bir lisans programını tamamlamayan veya tamamlayamayan öğrenciler, ilgili lisans programının en az ilk dört yarıyılının bütün derslerinden başarılı olmaları kaydıyla, başvurmaları halinde ön lisans diploması alabilir. Bu madde kapsamında ön lisans diploması alınmasına ilişkin olarak 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ön lisans diploması alanların Üniversite ile ilişikleri kesilir.
Öğrenci kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım?
Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye, fotoğraflı bir kimlik kartı verilir. Kimlik kartını kaybeden öğrenci, kayıp ilanıyla birlikte, yazılı olarak başvurmak suretiyle yeni kimlik kartı talebinde bulunabilir. Öğrencinin mezuniyeti veya herhangi bir şekilde Üniversite ile ilişiğinin kesilmesi halinde kimlik kartı iptal edilir
Geçici Mezuniyet Belgemi kaybettim, ne yapmalıyım?
Geçici Mezuniyet Belgesini kaybeden öğrencilere, yerel veya ulusal bir gazetede yayımlanan kayıp ilanı ve dilekçeyle başvurmaları halinde, başvuru esnasında diploması hazırlanmışsa diploması verilir.
Diploma alırken hangi işlemler yapılır?
Öğrenci, Mezun bilgi sistemine giriş yapıp ilişik kesme işlemlerini başlatmış ve birimlerin de öğrencinin ilişiğinin olmadığına dair işlemleri yapmasından sonra Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gelerek diploma ve diploma ekini alır. Eğer, öğrenci geçici mezuniyet belgesini almışsa geçici mezuniyet belgesinin aslını Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim ederek diploma ve diploma ekini alır.
Diplomayı kim teslim almalıdır?
Öğrenci kendisi alabilir veya noterden vekâlet verilen birisi tarafından alınabilir.
Diplomanın kaybedilmesi durumunda neler yapılmalıdır?
Diploma bir defa verilir. Kaybedilmesi hâlinde diplomanın kaybına dair ulusal gazeteye verilen
ilan ve dilekçeyle başvuran mezunlara, diploma ikinci nüsha olarak yeniden düzenlenir.
Muafiyet ve İntibak İşlemleri
Ders muafiyeti için başvurunun belli bir süresi var mıdır?
Üniversiteye ÖSYM tarafından yerleştirilen veya yatay geçiş yaparak gelen öğrenciler, kayıtların başlangıç tarihinden itibaren 10 iş günü içinde ilgili birime muafiyet için dilekçeyle başvurmaları gerekir. Hazırlık öğrencileri ise yeterlik sonuçlarının açıklanmasından itibaren 10 iş günü içerisinde ilgili birime intibak başvurusu yapmalıdır. Sonraki yarıyılda/yıllarda yapacakları muafiyet talepleri ya da yapılan muafiyet/intibak işlemlerinin iptaline yönelik talepler kabul edilmez.
Muafiyet için hangi belgelerle nereye müracaat edilecek?
Muafiyet işlemleri ile ilgili işlemlerin detayları için Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Muafiyet Ve İntibak İşlemleri Yönergesi‘ne bakabilirsiniz.
Öğrenci Belgesi nedir? Nasıl alabilirim?
Öğrenci Belgesi, üniversitemize kayıtlı ve öğrencilik haklarından yararlanan öğrencilerin Üniversitemizde öğrenci olduklarını gösteren belgedir.
Öğrencilerimiz e-devlet üzerinden, Fakültelerinden veya Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bizzat başvurarak öğrenci belgelerini alabilirler.
Zorunlu hallerde Faks yolu ile başvuru kabul edilir.
Öğrencinin şahsi başvurusu sonucunda hazırlanan belge, öğrencinin kendisi dışındaki herhangi bir şahsa teslim edilmemektedir. Özel durumlarda öğrencinin başvuru dilekçesinde belirttiği kişilere kimlik göstermek kaydı ile öğrencinin, öğrenci belgesi teslim edilir.
Transkript nedir? Nasıl alabilirim?
Öğrencilerin dönemlik olarak not dökümlerinin yer aldığı belgedir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından alınabilir.
Dönem Not Ortalaması nedir ?(DNO) Dönem not ortalaması, ilgili dönemde alınan bütün derslerin ağırlıklı puan toplamının, derslerin kredileri toplamına bölünmesiyle bulunur. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki haneli olarak gösterilir.
Genel Not Ortalaması nedir? (GNO)
Genel not ortalaması, alınan bütün derslerin ağırlıklı puan toplamının, derslerin kredileri toplamına bölünmesiyle bulunur. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki haneli olarak gösterilir.
Onur ve Üstün Onur öğrencisi olmanın şartları nelerdir?
Dönem not ortalaması, 3.00 - 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi, 3.50 ve üzeri olan öğrenciler ise üstün onur öğrencisi sayılırlar. Ancak, disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile onur öğrencisi veya üstün onur öğrencisi sayılmaz.