Aday Öğrencilerin Sıkça Sorduğu Sorular
Iğdır şehri nasıl bir yer?
Yeşilin her tonuna sahip Iğdır, Türkiye’de başka örneği olmayan 3 ülkeye sınır bir şehirdir. Barınmanın, yaşamanın ucuz ve uygun olduğu Iğdır şehri, sınırları içerisinde bulunan tarihi yerleri ve mikro klima iklimiyle üniversitemizi tercih edecek öğrenciler kendilerini sıcak ve samimi bir ortam içinde bulacaklardır.
Iğdır’ı diğer illerden ayıran özellikleri nelerdir?
Iğdır öncelikle güvenlik ve huzur açısından rahat bir şehirdir. Mikro klima sayesinde iklimin ılıman olması, sebze ve meyvenin bol ve ucuz olması, üç ülkeye komşu olması bakımından Iğdır Üniversitesini tercih edecek olan öğrencileri güvenli ve huzurlu bir şehir beklemektedir. Bunun yanı sıra Iğdır ili ve çevresi tam bir doğa harikasıdır. Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi, (1915-1920 yılları arasında bölgede yaşayan Ermeni saldırıları sembolize etmektedir), Karakale Harabesi, Ahura Harabeleri, Selçuklu Ejder Kervansarayı, Tuzluca Tuz Mağaraları, Koç Başlı Mezarları, Ağrı dağı, sınır kapıları, yeşil bahçeleri, piknik alanları ve günü birlik şeklinde ulaşım sağlanılan Iğdır’a yakın Kars anı harabeleri, Doğubayazıt İshak paşa sarayı gibi tarihi eserleriyle doğunun serhat şehridir.
Iğdır şehir hayatı nasıl?
Iğdır ili her mevsim oldukça hareketli ve canlıdır. İl genelinde bulunan sosyal ortamlar ile öğrencilerimiz okul dışında da bir araya gelebilmekte ve birlikte zaman geçirmektedir.
Peki, iklimi nasıl Iğdır’ın?
Doğunun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır’da genel itibariyle çevre illere göre kışları ılıman bir mikro klima iklimine sahiptir. Yazlar ise sıcak ve kuraktır.
Iğdır’da barınma imkânları nasıl?
Iğdır’da Selman-ı Farisi erkek yurdunda 1876, Süreyya Sülün kız yurdunda 1481 ve Aybüke Öğretmen kız yurdunda 2280 öğrenci olmak üzere toplamda 5637 kişi kapasiteli KYK yurtları bulunmaktadır. Bunun haricinde il genelinde çok sayıda özel yurt ve pansiyonda mevcuttur. Barınma konusunda öğrencilerimiz Iğdır’da herhangi bir sorun yaşamayacaklardır.
Iğdır’da hayat pahalı mı?
Öğrenci dostu bir şehir olan Iğdır’da yemekhane, barınma ve ulaşım ücretleri diğer birçok şehre göre oldukça uygundur.
Iğdır’a ulaşım nasıl sağlanıyor?
Iğdır’a ulaşım genellikle karayolu ve havayolu ile sağlanmaktadır.
Iğdır halkının öğrenciye yaklaşımı nasıl?
Iğdır insanı çok yardımsever ve sıcakkanlıdır. Öğrencilerin şehirdeki varlığından mutluluk duyarlar ve onlara ellerinden geldiğince iyi ev sahipliği yapmaya özen gösterirler.
Beslenme alışkanlıkları ve yöresel lezzetler hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Kaysının başkenti sayılan Iğdır’da damak tadı itibari ile organik lezzetlere büyük önem vermektedir. Üretim kapasitesi ile kendi kendine yeten bir şehir konumundadır. Organik tarımın yaygın olduğu Iğdır’da sağlıklı bir yaşam sizleri bekliyor. Sebze ve meyvenin hemen hemen her türlüsü yetişmektedir. Birçok yöresel lezzet sizin ilginizi çekecektir. Sabah aşı, Patlıcan reçeli, Bozbaş, ayrın aşı, Taş Köfte, omac aşı, lepeli sulu yemek vb. yöresel lezzetleri mevcuttur.
Iğdır Üniversitesinde kaç yerleşke bulunmaktadır? Birimler hangi yerleşkededir?
Üniversitemizde toplamda 2 yerleşke bulunmaktadır. Bunlar karaağaç kampüsü ile şehit Bülent Yurtseven kampüsleridir. Karaağaç Yerleşkemizin içerisinde Diş Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Turizm Fakültesi ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Şehit Bülent Yurtseven Yerleşkemizde ise Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Iğdır Meslek Yüksekokulu, Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Fen-Edebiyat Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Ziraat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ile Spor Bilimleri Fakültesi yer almaktadır.
Yerleşkelere ulaşım nasıl sağlanıyor ve yaklaşık süre ne kadar?
Üniversitemiz yerleşkelerine ulaşım özel belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır. Şehir merkezinden Şehit Bülent Yurtseven yerleşkesine otobüsler ile 10-15 dakikada bir ulaşım sağlanmaktadır, Karaağaç yerleşkesi ise merkezde olduğundan yürüme mesafesindedir.
Iğdır Üniversitesinde çift ana dal ve yan dal imkânı var mı?
Eğitiminiz ile ilgili gerekli şartları sağladığınız takdirde farklı bölüm ve fakültelerden Çift Anadal veya Yandal yapabilirsiniz.
Yurt dışı imkânları nelerdir?
Kurulduğu yıldan itibaren öğrencilerine yurtdışı eğitim imkânları sunan üniversitemizin 60’a yakın çeşitli yurtdışı üniversitelerle Erasmus ve Mevlana anlaşması bulunmaktadır. Bu anlaşmalar sayesinde öğrencilerimiz, Avrupa Birliği Program ülkelerinde Erasmus hareketlilik projeleri ile her eğitim kademesi için 6 aya kadar eğitim alma veya staj görme imkânına da sahiptir.
Iğdır Üniversitesinin öğrencilerine sunduğu sağlık ve spor imkânları nelerdir?
Üniversitemiz Mediko-Sosyal Merkezi’nde Aile Sağlık merkezi tüm öğrencilerimize hizmet vermektedir. Öğrencilerimiz ayrıca üniversitemizde bulunan farklı spor aktivitelerine uygun sahalarından, fitness ve kapalı spor salonlarımızdan yararlanabilmektedir.
Üniversitede kaç tane öğrenci kulübü bulunmaktadır?
Üniversitemizde farklı alanlara yönelik yaklaşık 60 adet öğrenci kulübü bulunmaktadır. Öğrenci sayımızın artmasıyla beraber bu sayı her geçen dönem artmaktadır. Öğrencilerimiz seçecekleri danışmanları ile farklı ilgi alanlarında yeni kulüpler kurabilmektedir.
Üniversitede kütüphane imkânı nasıl?
Üniversitemiz kütüphaneleri, Şehit Bülent Yurtseven Kampüsünde Mediko Sosyal Binasında 1000 m2 kapalı 600 m2 açık teras olmak üzere toplamda 1600 m2.lik alan da hizmeti veriliyor. İkinci kampüsümüz olan Karaağaç Kampüsünde karaağaç Kütüphanesi de 400 m2 alanda normal kütüphane hizmeti sunarken 150 m2.lik derslik binasındaki 7/24 okuma ve ders çalışma salonu hizmeti veriliyor Çağın gereği olarak, elektronik bilgi kaynakları, fonksiyonellik ve engelli erişimi ile ilgili alanlara özellikle önem verilmiştir.
Koleksiyon Türleri ve Miktarı: Iğdır Üniversitesi Kütüphanesinin sunduğu toplamda 8 milyondan fazla elektronik kaynağa erişim sağlayabilirsiniz:
Prof. Dr. Fuat SEZGİN Kütüphanesinde Hizmet Alanımız
Girişte Danışma Hizmeti( ödünç iade ) işlemleri yapılıyor, Kullanıcıların kimseye ihtiyaç duymadan istedikleri kitapları seçtikten sonra sadece kurum kimlik kartlarını okutarak kitaplarını kendi kendilerine ödünç alabilecekleri Self-Check cihazları bulunmaktadır.
Süreli yayın, üniversitemiz yayınları, Prof. Dr. Fuat Sezgin, Doç. Dr. Ali KUYAKSİL Köşemiz mevcut.
1 teknik hizmet, 1 Süreli yayın odamız, 1 Dijital Kütüphane salonumuz,1 gurup çalışma o 1 şube müdürü odamız ve iki bölüm ders çalışma bölümlerimiz mevcut.
600 m2 açık teras alanında 3 adet salıncak, 3 adet bambu koltuk takımı, 3 adet satranç masamız ve 6 adet masa ile kullanıcılarımız açık hava ders çalışma, kitap okuma ve dinleme alanı olarak kullanıcılarımıza hizmet veriliyor.
Araştırma yönlendirme birimi ise ileri seviye akademik çalışmalar için hem yayın sağlama, hem de yayın sürecinde destek vermek amacı ile kurulmuştur.
Okuma salonları ve çalışma alanlarında kullanıcı masalarının yanında priz ünitesi bulunmaktadır. Böylece zamanımızın en büyük sorunu olan mobil cihazlarımıza enerji sağlama sorunu giderilmiş ve kablo kirliliğinin ortadan kalkması sağlanmıştır.
Kütüphanemizin toplam oturma kapasitesi 200 kişiliktir.
Kütüphanemizde bulunan yayın koleksiyonu, Library of Congress Sınıflama Sitemine göre tasniflenmekte olup, kataloglama işlemleri Anglo Amerikan Kataloglama Kurallarına (AACR2) göre yapılmaktadır. Teknik hizmetler ve okuyucu hizmetleri, Yordam Kütüphane Otomasyon Sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kütüphanemizde açık raf sistemi uygulanmaktadır.
Kütüphanemiz, TUBİTAK EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı), TÜBESS (Türkiye Belge Sağlama Sistemi) ve ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) üyesidir.
Karaağaç Kütüphanesinde Hizmet Alanımız
Girişte Danışma Hizmeti( ödünç iade ) işlemleri yapılıyor, okuyucularımızın rahat ve bireysel çalışması için 2 salonda tek kişilik kabin masalarla donatılmış salonumuz mevcut 1 salonda ders çalışma masaları ve öğrencilerin araştırma, ödev yapma online eğitimlerden faydalanması için bilgisayarlarımız mevcut. Mevcut kaynaklar diğer kütüphanemizle aynıdır.
Her iki kütüphanelerimizde tüm kullanıcılarıma açık olan wifi hizmeti veriliyor.
Kütüphanemizin toplam oturma kapasitesi 100 kişiliktir.
Üniversitemiz Karaağaç ve Şehit Bülent Yurtseven kampüsünde bulunan kütüphane salonlarında öğrencilere ders çalışma ve kaynak tarama alanlarında hizmet vermek ile değişik kaynaklardan temin edilen basılı dokümanlar okuyucuların hizmetine sunulmuştur.
Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerine kütüphane hizmetlerinin sunulabilmesi için Karaağaç Kampüsünde bulunan kütüphanemiz hafta içi mesai bitiminden sonra da açık tutulmaktadır. Diğer yandan ödünç verme işlemleri yapılmaktadır.
İdareci ve diğer boş kadrolarımıza, birimin görüşüne başvurularak ihtiyaç duyulan özelliklere sahip ve kütüphanecilik konusunda eğitim almış personelin temini durumunda teknik altyapı çalışmalarına önemli katkı sağlanacaktır. Kütüphanemiz kadrosunda 1 daire başkanı, 1 şube müdürü, 3 kütüphaneci, 1 memur, 1 Teknisyen ve 1 hizmetli mevcuttur.
Kütüphanemizin, bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak oluşturulacak bilgi kaynakları ve hizmetlerinin istenilen düzeyde okuyucuların hizmetine sunulabilmesi için alt yapı çalışmalarımızın bir an önce tamamlanması hedeflenmektedir
Üniversite kendi bünyesinden öğrencilere burs veriyor mu?
Evet, Üniversitemiz maddi durumu iyi olmayan belli sayıdaki öğrencilere Iğdır Üniversitesini Geliştirme Vakfı aracılığıyla burs vermektedir.
Üniversitedeki spor takımlarına katılabilir miyim?
Kurulacak spor takımlarının seçmelerine katılabilir, her branşta üniversitemizi temsil edebilirsin.
Derslere devam zorunluluğu var mı?
Evet, Öğrencinin teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine, yabancı dil ve Türkçe hazırlık programlarında en az %85’ine devam etmesi gerekir.
I. Öğretim olarak üniversiteniz bölümüne yerleştim. Harç yatırmam gerekiyor mu?
Normal Eğitim – Öğretim süresi içerisinde harç ücreti ödenmiyor.
Eğitim göreceğimiz derslikler nasıl? Amfi var mı?
Dersliklerimiz büyük, orta ve küçük derslikler olmak üzere 3’e ayrılıyor. Öğrenci sayısına bağlı olarak derslerinizin bazılarını veya tamamını büyük amfilerde göreceksiniz.
Iğdır Üniversitesinde bahar şenlikleri yapılıyor mu? Yapılıyorsa bu zamana kadar kimler katıldı bahar şenliklerine?
Üniversitemizde her yıl bahar şenlikleri düzenlenmektedir. Bu şenliklerde müzikten spora danstan tiyatroya yerleşkemizin birçok alanında farklı etkinlikler yapılmaktadır. Tanınmış DJ’ler ile birlikte şimdiye kadar Nurettin Rençber, Mustafa Ceceli, Manga, Aydilge, Selçuk Balcı, Mustafa Özarslan, Kolpa vb. gibi ünlü sanatçılar sahne aldı.
Bahar şenliklerinde öğrenciler de görev alıyor mu?
Öğrenci odaklı bir üniversite olarak her adımı öğrencilerimizle birlikte atıyoruz. Öğrencilerimizin bu süreçlerde etkin rol almalarını sağlayarak gelişimlerine katkı sunmayı hedefliyoruz.
Üniversitede aktif olarak öğrencisi bulunan kaç tane önlisans programı mevcuttur?
Üniversitede aktif olarak öğrencisi bulunan kaç tane lisans programı mevcuttur?
Üniversitenizde yüksek lisans ve doktora imkânı var mı?
Evet, Üniversitenizde lisansüstü eğitim görebileceğiniz bölümler mevcut.
Şehir içi ulaşım ücretleri ne kadar?
Öğrenciler için ulaşım ücreti 15 TL’dir.
Üniversitede kariyer merkezi var mı? Bu merkez bana iş bulabiliyor mu?
Evet, üniversitemizde kariyer merkezi bulunmaktadır. Bu merkezin varlık nedeni öğrenci ve mezunlarımıza iş bulmak değil onlara kariyer hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları yetenekleri ve becerilerini kazandırmaktır.
Öğrenci kimliğimi nasıl ve nereden alabilirim?
Öğrenci kimlikleri dersler başladıktan sonra yaklaşık 15 gün içerisinde kendi biriminizin öğrenci işlerinden alabilirsiniz.
Aldığım bir dersten başarısız olursam ne yapmalıyım?
Zorunlu bir dersten başarısız olan, dersi alması gereken yarıyılda/yılda alamayan veya başarılı olduğu dersin notunu yükseltmek isteyen öğrenciler, bu dersi tekrar verildiği ilk yarıyılda/yılda veya yaz okulunda alırlar. Seçimlik bir dersten FF notu alan öğrenci, bu dersi tekrarlar veya bu dersin yerine bir başka seçimlik ders alabilir.
Harf notunu yükseltmem için başarılı olduğum bir dersi tekrardan alabilir miyim?
Evet, notunu yükseltmek isteyen öğrenciler, bu dersi tekrar verildiği ilk yarıyılda/yılda veya yaz okulunda alabilirler.
İngilizce hazırlık sınıfına kaydolmanın bana ne gibi faydaları olur?
Günümüzde yabancı dil hem gündelik yaşam hem de iş hayatı için büyük önem arz etmektedir. Bir yıllık özverili çalışmanız size gelecekte önemli faydalar sağlayacaktır.
İngilizce hazırlık sınıfı ücretli mi?
Hayır, İngilizce hazırlık sınıfları ücretli değildir. Sadece harç ücreti ödenmektedir.
Ders kaydımı ne zaman yapabilirim?
Ders kaydı aşağıdaki adresteki akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.
https://oidb.igdir.edu.tr/akademik-takvim
Ders kaydımı zamanında yapamazsam veya yapmazsam ne olur?
Zamanında yapılmayan kayıtlar mazeret haftasında ilgili mazeretin birim yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi şartıyla ders kaydı yapılır. Yarıyıl ders kaydını yaptırmayan öğrenci, o yarıyıl derslere ve sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Üniversitenizde yatay geçiş imkânı var mıdır?
Evet, Üniversitemizde 3 tür yatay geçiş uygulaması bulunmaktadır. Öğrencilerimiz; kurumlar arası yatay geçiş, merkezi yerleştirme sınavı ile yatay geçiş ve kurum içi yatay geçişten yararlanarak kendilerine uygun sistemi seçebilmektedir.
Toplamda kaç öğrencimiz bulunmaktadır?
15 bin civarında öğrencimiz bulunmaktadır.
Ders içeriklerine nerden ulaşabilirim?
https://ogrenci.igdir.edu.tr/ogrenci/ebp/organizasyon.aspx?kultur=tr-TR&Mod=1&Menu=0 adresinden ulaşabilirsiniz.
Üniversite öğrenci Otomasyon sistemine nerden giriş yapabilirim?
https://ogrenci.igdir.edu.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Öğrenci harç ücretlerine nerden ulaşabilirim?
https://sks.igdir.edu.tr/harc-ucretleri-1 adresinden ulaşabilirsiniz.